torsdag 4 november 2010

Kontaktformulär!!!

Under fliken "ungdomspastorn" på onlinekyrkans hemsida finns det nu ett kontaktformulär.
om ni använder det kommer mailen till lisa.ungdomspastor@gmail.com
Allt för att underlätta kontakten till mig! :)

I morgon ska jag åka til Stockholm och vara där över helgen!
Be att det ska bli sjukt bra helg!

Kram, upastor lisa!

tisdag 2 november 2010

START: Predika Evangelium!

Och han sade till dem: "Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen." (Matt 16:15)
Det är Jesus som säger detta. En dansk förkunnare sa en gång att det som Jesus säger är alltid viktigt. Det budskapet etsade sig fast i mitt sinne. Människor kan ibland säga något som vi inte behöver ta fasta på. Men det som Jesus säger är alltid viktigt. Vi behöver lyssna noga på varje ord och ta till oss det.

Sången

Jesus sa att vi skulle gå ut i hela världen och predika evangelium. Vi skulle tala ord med våra munnar och orden skulle innehålla evangelium.  Jesus sa inte att vi skulle gå ut i hela världen och sjunga evangelium.
Just det sistnämnda gör många. De ordnar till torgmöten och evangelisation. Det går ut en grupp med el-piano och gitarrer och sjunger några sånger. Kanske är det många som lyssnar. Därefter går de hem och känner sig mycket tillfredställda efter som de har "nått många med evangeliet". Men hade de verkligen gjort det? Gick budskapet in i hjärtan på folk?
Under flera år har jag fått vara med på ett hörn i sång och musikmöten. Vi har spelat och sjungit för många människor kristna sånger. Detta har varit populärt. Många har kommit inom hörhåll och vi har kommit till sammanhang som vi annars inte hade kunnat komma till om vi inte hade haft musiken. Detta är bra, men det är inte tillräckligt. Vi kan inte bara nöja oss med sången, vi måste ha ordet med!
Har du tänkt på vad musiken drar folk? Ordnar vi musikmöten så kommer det mycket folk. Vi kan lätt fylla en sporthall med folk om vi låter Christer Sjögren sjunga där. Det är bra med sången och musiken, men vi får inte nöja oss med enbart detta och byta bort ordet mot musiken. Musiken är egentligen ett hjälpmedel för evangelisation för att kunna föra ut Ordet. Det skall aldrig ersätta det.
Ett par vänner till mig sjöng på ett torg i en stad när det var riksdagsval. Många politiker var på torget och höll tal för sitt parti. När mina vänner sjöng kom det mycket folk och lyssnade. När en politiker tog vid och höll sitt tal glesnade folket. Detta lade han märke till och då hade han en smart idé. Han sa till mina vänner att de skulle sjunga några sånger och då skulle han hålla korta politiska tal mellan dem. Politiken var smart. Han använde sången till att dra folk så att han kunde föra ut sitt budskap.
Om nu världens barn är så smarta som politikern så bör vi kristna - Guds barn, var ännu mer smartare. Vilken är den politiker som bara ordnar sångmöten? Sedan säger han: "Ja nu kära vänner har vi haft ett härligt möte, så nu kan vi gå hem." Så säger han aldrig. Hade det bara varit ett musikmöte så hade det varit misslyckat. Nej, han ser till att det talade budskapet kommer ut, därför han vet att det talade ordet påverkar.
I våra kyrkor och församlingar ordnar vi oftast till sång och musikmöten. Det drar folk eftersom de är oftast populärt. Vi får gärna har musikmöten men inte enbart. Risken är att vi annars byter bort våra genuina väckelsemöten med någonting som saknar kraft. Människor behöver en kärnfrisk förkunnelse om nåd och barmhärtighet. De behöver ett Gudsmöte och vidrörande av Guds Ande. Finns inte detta med så missar vi mycket.
För några år sen gick det på TV ett populärt kristet musikprogram som hette "Minns du sången" och de flesta tyckte att det var jättebra och kände sig inspirerade. Nu var det mycket bra och den sortens program måste finnas och sångerna handlade om Jesus, men mellansnacket handlade oftast inte om Jesus. Jag är övertygad om att om mellansnacket hade varit enkla vittnesbörd om Jesus skulle folket ha blivit ännu mer gripna. Men då kanske någon säger "det kan vi inte ha med i svensk TV"! Och då säger jag: "Varför inte?"
Räcker det inte med musiken? Det är ju evangelium i det! Ja, det kanske det är men det räcker inte bara att sjunga! Jag skall bevisa det med ett snabbt exempel: Hur många har inte sjungit med strofen "Genom blodet har Han frälst mig" i Pärleporten utan att ha en aning om vad de sjöng. Det var inte bara frälsta utan även ofrälsta. Men talar man ut att "Genom blodet har Han frälst mig" så blir det plötsligt konkretare och starkare.
Vi skall inte välja bort musiken. Den har en viktig roll. Men det skall inte enbart vara musik, utan Ordet skall, måste, också vara med. Jag blev frälst p.g.a. att jag hörde det talade Ordet. Likadant är det så med alla som har blivit frälsta. Vi hörde evangeliet om Jesus!

Bönen

Likadant är det med bönen. En del låser in sig i sina kyrkor, hem och kapell och är tillfredställda med detta. Ja, en del reser till och med runt till olika platser och ber. Det är naturligtvis bra att be. Vi bör be mer än vad vi gör, men Jesus sa inte att vi skulle gå ut i hela världen och be. Han sa att vi skulle predika!
Det är samma sak här som med sången och musiken. Ofta byter vi bort med det ena mot det andra, när vi egentligen bör ha med båda sakerna! Vi bör både be och predika och inte bara nöja oss med bönen. Dessa båda saker följer oftast med gemensamt.
En gång hörde jag en "fantastisk bön" i ett bönemöte. Den löd ungefär så här: "Käre Jesus, gå ut till syndarna och prata med dem!" Men det är faktiskt inte Jesus som skall göra detta. Det är vi som tror på honom som skall göra det.
I bland kan vi använda bönen som en täckmantel för att slippa tala med människor om Jesus. Vi menar att vi uträttar mer i bönen hemma. Där tror jag att vi bedrar oss. Jesus sa att vi skulle predika. Du skall be, men du måste också tala.
Jag måste berätta om ett bönemöte jag var på i ett litet kapell en gång. Det var några stycken som hade kommit tillsammans för att be. Innan vi skulle börja be så drog "böneledaren" ned rullgardinerna för fönstren så ingen skulle kunna se in! (Och så funderar vi på att varför folk ibland inte blir frälsta!)

Livet

Nu säger en del att "Att tala är inte så viktigt, utan jag vittnar med mitt liv". Men Jesus sa aldrig att vi skulle gå ut i hela världen och vittna med våra liv - vi skulle tala! Nu är det så att det är viktigt att vårt liv - livsstil - stämmer överens med det vi talar, annars blir orden kraftlösa.
Men naturligtvis är det likadant här som i de föregående exemplen: Det skall aldrig ersätta det talade Ordet. Jag tycker annars att svensken oftast är så att hon jämt skall byta bort saker och ting med något annat. Det går faktiskt att ha båda sakerna samtidigt. Oftast är det bäst så.
Orden ska överensstämma med livet, annars mister dess kraft. Jag vet ett kristet par som hade tältsemester tillsammans innan de var gifta, och de hade två tält. Detta irriterade en del och tyckte att de överdrev, men deras vittnesbörd stämde överens med Ordets talade vittnesbörd. Ingen människa skulle kunna misstänkliggöra dem med några påstående. De var rena och starka i Gud. När sådana personer vittnar blir det starkt och trovärdigt.

Tillfälligheter

I Bibelns står det att vi skall predika i tid och otid. Otid är, förutom julottan, som någon sa, också den tid som det inte passar sig och den tid som är lämpligt. Vi skall alltid vara beredda att säga något om Jesus.
Kung Saul skulle i 1 Sam 10:7 ta vara på tillfälligheterna när det gavs till honom, och likadant är det så med oss. Vi skall ta vara på tillfälligheterna som bjuds oss och ständigt vara öppna och beredda på att säga något om vår Herre Jesus.
Detta innebär inte att vi skall ha "andligt uppumpade muskler" utan vi kan vara normala och avslappnade men ändå ständigt beredda att tala om vår Frälsare. Är vi det så kommer vi alltid få säga något om Jesus.
Det blev förföljelse i Jerusalem mot de kristna i apostlagärningarna. Lärjungarna spred sig till olika platser. Och vart än de kom så predikade de Ordet. De tog varje tillfälle i akt. De beklagade sig inte över att de var tvungna att fly, utan de talade om Jesus.
Varför skall det vara så svårt att tala om Jesus? Vi kan ju annars tala om allt annat som intresserar oss. Senaste nyheterna på TV, hur det gick för Sverige i ishockeymatchen osv. Det skall vara lika naturligt att tala om Jesus. Det är inte svårt, det är lätt.
En ofrälst kompis sa till mig helt nyligen vid en avslutning i en kurs som jag har varit med på: "Säga vad man vill men du har aldrig prackat på oss med din kristna tro." - Och där satt jag för fullt och vittnade för dem. Han kände sig inte påhoppad. Varför då? Jo, jag väntade in tillfälligheter, och när de kom så tog jag dem! - Och då fick jag vittna för dem!
I bland har jag hört predikningar som har varat ca 45 minuter och namnet Jesus har knappt blivit nämnt. Jag tycker det är en prestation. Hur kan man som predikant, kallad av Gud att predika evangelium, knappt säga något om Jesus? Det är om Jesus som vi skall tala, annars har vi ingenting att tala om!
I bland har jag reagerat på budskapen som sänds i våra TV-gudstjänster. Jag tycker det är tråkigt varför en del inte tar tillfället i akt och tpredikar om Jesus. Jag tycker att det inte finns någon anledning vad man skall tala om i ett sådant tillfälle. Skulle jag någon gång få tillfälle att predika i TV så vet jag exakt vad jag ska tala om: Jesus! Jag behöver inte äns be och fråga Gud om vad jag ska säga. Det är om Honom jag skall tala om - Han har ju frälst mig!

söndag 31 oktober 2010

Novembers Tema: Evangelisation!

Vi kommer att köra temat Evangelisation för november.

Så här kommer upplägget vara:

v. 1) START: Predika Evangelium
v. 2) Predika Frihet
v. 3) Predika Ett Nådens År
v. 4) AVSLUTNING: De Fyra Spetälskas Evangelium

Kolla in:)
I morgon kväll kommer första predikan ut! :)

Predikningarna för november!

I november kommer predikningarna inte vara skrivna av mig utan kommer direkt från http://www.apg29.se/
Dels för att jag har skolan att tänka på och dels för att jag kommer att vara borta en del.
Men det är klart vi ska ha predikningar.
Men de behöver ju inte alltid vara skrivna av pastorn, eller hur?
I nästa inlägg kommer jag att avslöja temat för november!

Todiloo!