måndag 8 november 2010

PREDIKA FRIHET!

Luk 4:18"Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig. Han har satt mig till att förkunna glädjens budskap för de fattiga, till att predika frihet för de fångna och syn för de blinda, ja, till att giva de förtryckta frihet."

Versen är Jesus berömda proklamförklaring som han en gång läste och talade från i Nasares synagoga för snart 2000 år sedan. Det finns en mening som jag starkt har fastnat för. Det är "... till att predika frihet för de fångna" ! En av sakerna som Jesus kom för att göra var att predika frihet. Hans ord som han talar gör människor fria. Jesus binder ingen. Du blir inte bunden och kontrollerad av han ord. Du blir fri.
Detta är viktigt att lyfta fram i dagens läge. Det händer att det dyker upp människor som vill fånga och binda människor med sitt tal. De vill kontrollera och styra andra människor. Ett sätt att göra det på är att tala på ett sådant sätt att de blir bundna. Sådan är inte Jesus. Han sätter människor fria.
Ordet frigör
Jesus talande ord är underbart. Det är balsam för själen och hälsa för kroppen. Han binder ingen. Utan han frigör. Han försökte inte hålla kvar och binda människor till sig, utan de var fria att gå om de ville. Ett bra exempel på detta är när Jesus talar om att vi måste äta hans kött och dricka hans blod. Då tycker många att det är outhärdligt att lyssna på honom. Då lämnar de Jesus och går därifrån. Kvar blir Jesus tolv lärjungar - apostlarna. Då frågar Jesus dem om de också skulle lämna honom. Han var inte bitter över att massa människor just nu hade gått sin väg. Han kunde ju ha anklagat dem inför sina tolv lärjungar och gjort allt i sin makt för att behålla dem. Så gjorde han inte, utan han ställde en enkel fråga. Då svarar Petrus honom med dessa berömda ord: "Herre till vem skulle vi gå? Du har ju det eviga livets ord!"
Jesus predikar oss fria. Vi blir så fria att vi t o m kan gå vår egen väg. "Men det är ju farligt", kanske någon säger, "Då mister vi ju folk", nej, så är det inte. - Det är då vi vinner dem!
Jesus gör oss fria
Jesus kom för att göra människor fria. Han säger: "Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria". Vi hamnar alltså inte i en ny fångenskap. Det finns t o m människor som är avundsjuka på denna frihet och spionerar på den ! Det finns de som åter igen försöker lägga på slavoket igen. Nej, vi är kallade till frihet. Vi får inte låta någon lägga på oss slavoket igen. Det är upp till dig och mig att se till att ingen gör det. Det är vårat ansvar!
Predika folk fria
"Guds Ord bär inte bojor", står det i Bibeln. Det frigör. Både i själen och kroppen. När vi predikar så måste vi predikar på ett sådant sätt att människor blir fria. Vi predikanter är kallade att predika människor fria. De skall ju inte hamna i fångenskap. Men det finns predikanter som har bundit människor. Till sig, till verksamheten eller till något annat. Så får det inte vara. Vi måste predika folk fria. Det finns en gammal svensk film som heter: "Släpp fångarna loss, det är vår!". Jag har inte sett den, men så är det. Vi måste släppa fångarna loss.
När vi talar Guds ord så frigör det människor. Guds Ord har satt människor fria i alla tider. Och Hans Ord gäller än i dag!